Pozwól sobie osłodzić własne życie...

 

22-500 Hrubieszów

ul. Partyzantów 2A

zapraszamy: pn-pt: 9.00-16.30

tel. 691 861 284

tel. 663 309 177

e-mail: pszczolkapaula@wp.pl

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miody sprowadzane są z firmy Apis w Lublinie

 

 


 

MIODY

Miód akacjowy

Charakteryzuje się subtelnym, delikatnym smakiem. Ma zabarwienie lekko żółtawe. Wzmacnia układ krążenia i poprawia jego prace. Stosuje się go w zapaleniach nerek i dróg moczowych. Jest polecany przy nadkwaśności żołądka oraz dla oczyszczania wątroby z toksyn.

Miód lipowy

Charakteryzuje się silnym aromatem kwiatów lipy. Zalecany przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, działa uspakajająco na system nerwowy.

Miód spadziowy

Szczególnie bogaty w związki mineralne. Zawiera substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych. Miód ze spadzi iglastej posiada właściwości bakteriostatyczne.

Miód wielokwiatowy

Miód „tysiąca kwiatów”. Najpopularniejsza odmiana miodu konsumpcyjnego. Posiada wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Zalecany profilaktycznie i leczniczo, ogólnie w leczeniu dzieci i dorosłych.

Miód wrzosowy

Jego smak jest łagodny i lekko gorzkawy co jest mało popularnym zjawiskiem wśród odmian miodu. Posiada on właściwości antyseptyczne jak również sprawdza się jako lek w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego. 

Miód gryczany

W kolorze brązu o ostrym smaku i aromacie. Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. Z uwagi na dużą zawartość rutyny przepisuje mu się również właściwości odmładzające. Doskonały do wypieków i produkcji miodów pitnych.

 


 

Właściwości lecznicze miodów

 

Miód wielokwiatowy

 

- stany alergiczne dróg oddechowych

- wyczerpanie fizyczne i psychiczne

 

Miód gryczany

 

- układ krążenia, miażdżyca

- wątroba i działanie odtruwające

 

Miód lipowy

 

-górne i dolne drogi oddechowe

-serce i układ krążenia

- układ nerwowy, stres

 

Miód nektarowo-spadziowy

 

- stany wyczerpania fizycznego i psychicznego

- serce i układ krążenia

- zaburzenia trawienne

 

Miód spadziowy z drzew iglastych

 

- dolne drogi oddechowe

- przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki

 

Miód spadziowy z drzew liściastych

 

-nerki i drogi moczowe

- wątroba i drogi żółciowe

- przewód pokarmowy, jelita

 

Miód wrzosowy

 

- nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy

- stany zapalne jamy ustnej i gardła

- stany zapalne żołądka i jelit

 


 

   Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego

  • Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.

    • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,

    • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,

    • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,

    • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.

  • Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.

    • pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,

    • ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,

    • wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),

    • pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.

  • Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.

    • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,

    • wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,

    • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,

    • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,

  • Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.

    • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.

  • Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.

    • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,

    • wspomaga leczenie stanów pozawałowych,

    • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

  • Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.

    • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,

    • w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.

  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.

    • wspomaga leczenie silnych zaparć.

    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,

    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.

  • Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.

    • w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,

    • w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.

  • Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

  • Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

  • Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

  • Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.


 

Przepisy na dania z miodem

MIODOWNIK TERESY

Wymieszać i posiekać 4½ szklanki mąki z 15 dag margaryny, szklanką cukru i 2 łyżeczkami sody. Do posiekanego ciasta dodać 3 całe jajka, 5 łyżek mleka, 3 łyżki miodu. Wyrobić ciasto, rozwałkować, podzielić na 3 części. Piec po kolei po około 8 minut.
Masa. Zagotować 1½szklanki mleka z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym. Do ½ szklanki mleka dodać 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać i wlewać powoli na gotujące mleko. Zagotować i ostudzić. Następnie 1 margarynę ucierać z powoli dodawaną wystudzoną masą. Upieczone ciasto poprzekładać warstwami z masą.

 

CIASTKA DIETETYCZNE

Wymieszać 35 gram mąki z 15 gramami otrąb pszennych, 10 gramami miodu, 3 jajami. Ciasto dobrze zagnieść, rozwałkować na grubość ½ cm. Wykrawać ciastka i umieszczać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można posmarować żółtkiem. Wypiekać w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Ciastka ułatwiają trawienie, regulują układ pokarmowy.

 

PIERNIK MOSKIEWSKI

Wymieszać 20 dag miodu z 20 dag pszennej mąki, 20 dag żytniej mąki, czterema jajkami, łyżeczką sody oczyszczone. Wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm i odstawić na dwie godziny. Piec w temperaturze 200 °C przez 40 minut.

 

SKRZYDEŁKA Z MIODEM

Do dużej miski dodać: trzy łyżki miodu, trzy łyżki sosu sojowego, dwie łyżki soku z cytryny, jeden starty ząbek czosnku, łyżeczkę pieprzu według smaku. Całość wymieszać. Do marynaty włożyć skrzydełka kurze (ok. jednego kilograma), dokładnie pokrywając płynem. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, od czasu do czasu przekładając skrzydełka w marynacie. Piec na grillu lub w piekarniku.

 

KURCZAK Z MIODEM I ANANASEM

Kurczaka poporcjować, przyprawić solą. Do miski dodać trzy łyżki miodu, 250 gram ananasa konserwowego, drobno pokrojonego, jedną cebulę pokrojoną w talarki, ½ pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, trzy łyżki oleju, trzy łyżki octu winnego. Marynatę wymieszać i pokryć nią kawałki kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na trzy godziny. Następnie lekko skropić wodą i upiec w piekarniku. Podawać z ryżem.

                                                          SMACZNEGO!